درمان سنگ کلیه

درمان سنگ کلیه
0 ۲۷۵

تشخیص

درمان سنگ کلیه – اگر پزشک شما مشکوک به سنگ کلیه باشد، ممکن است از آزمایش‌ها و روش‌های تشخیصی زیر استفاده کند:

 

  • آزمایش خون : آزمایش خون ممکن است کلسیم یا اسید اوریک بیش از حد در خون شما را نشان دهد. نتایج آزمایش خون به نظارت بر سلامت کلیه‌های شما کمک می‌کند و ممکن است پزشک شما را وادار به بررسی سایر شرایط پزشکی کند.
  • آزمایش ادرار : آزمایش جمع‌آوری ادرار 24 ساعته ممکن است افزایش مواد سنگ ساز و یا کاهش مواد ضد سنگ در ادرار را نشان دهد. برای این آزمایش، پزشک ممکن است از شما درخواست کند که دو بار ادرار را در دو روز متوالی جمع آوری کنید.
  • تصویربرداری : آزمایشات تصویربرداری ممکن است سنگ کلیه را در دستگاه ادراری شما نشان دهد. سی تی اسکن ممکن است حتی سنگ های ریز را نشان دهد. اشعه ایکس ساده شکم کمتر مورد استفاده قرار می گیرد زیرا این نوع آزمایش تصویربرداری ممکن است سنگ های کوچک کلیه را نشان ندهد
  • سونوگرافی : یک روش غیر تهاجمی است که سریع و آسان انجام می شود و یکی دیگر از گزینه های تصویربرداری برای تشخیص سنگ کلیه است.
  • تجزیه و تحلیل سنگ های عبور داده شده : ممکن است از شما خواسته شود که از یک صافی ادرار کنید تا سنگ هایی را که دفع می کنید، بگیرید. تجزیه و تحلیل آزمایشگاهی ، ساختار سنگ کلیه شما را نشان می دهد. پزشک شما از این اطلاعات برای تعیین علت ایجاد سنگ کلیه و ایجاد برنامه ای برای جلوگیری از تشکیل مجدد سنگ کلیه استفاده می کند.

درمان سنگ کلیه

درمان سنگ کلیه بسته به نوع سنگ و علت آن متفاوت است.

  1. سنگ های کوچک با حداقل علائم

بیشتر سنگ های کلیه کوچک نیازی به درمان تهاجمی ندارند. ممکن است بتوانید یک سنگ کوچک را با استفاده از روش های زیر به آسانی دفع کنید :

نوشیدن آب : نوشیدن 1.8 تا 3.6 لیتر آب در روز ، ادرار شما را رقیق نگه می دارد و ممکن است از تشکیل سنگ جلوگیری کند. مگر اینکه پزشک خلاف این را به شما بگوید.

مسکن ها : عبور یک سنگ کوچک می تواند باعث درد شود. برای تسکین درد خفیف، پزشک ممکن است مسکن هایی مانند ایبوبروفن یا ناپروکسن را توصیه کند.

درمان دارویی : پزشک شما ممکن است دارویی برای دفع سنگ کلیه به شما بدهد. این نوع دارو که به عنوان آلفا بلاکر شناخته می شود، ماهیچه های حالب را شل می کند و به شما کمک می کند سنگ کلیه را سریعتر و با درد کمتری دفع کنید. نمونه هایی از مسدود کننده های آلفا عبارتند از تامسولوسین و ترازوسین .

سنگ های بزرگ و علامتدار

سنگ‌های کلیه که خیلی بزرگ هستند و نمی‌توانند خود به خود دفع شوند یا باعث خونریزی، آسیب کلیه یا عفونت‌های مجاری ادراری م شوند، ممکن است نیاز به درمان گسترده‌تری داشته باشند. رویه های درمانی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

استفاده از امواج صوتی برای شکستن سنگ ها

برای برخی از سنگ‌های کلیه – بسته به اندازه و محل – پزشک شما ممکن است روشی به نام سنگ‌شکنی خارج بدنی با موج شوک (ESWL) را توصیه کند.

ESWL از امواج صوتی برای ایجاد ارتعاشات قوی (امواج ضربه ای) استفاده می کند که سنگ ها را به قطعات ریز می شکند که می توانند در ادرار شما دفع شوند. این روش حدود 45 تا 60 دقیقه طول می کشد و ممکن است باعث درد متوسطی ​​شود، بنابراین ممکن است تحت آرامبخشی یا بیهوشی خفیف قرار بگیرید تا راحت باشید.

ESWL می تواند باعث پیدایش خون در ادرار، کبودی در پشت یا شکم، خونریزی در اطراف کلیه و سایر اندام های مجاور و ناراحتی در هنگام عبور قطعات سنگ از طریق مجاری ادراری شود.

جراحی برای برداشتن سنگ های بسیار بزرگ در کلیه

روشی به نام نفرولیتوتومی از راه پوست T شامل برداشتن سنگ کلیه با استفاده از تلسکوپ‌های کوچک و ابزارهایی است که از طریق یک برش کوچک در پشت شما وارد می‌شود.

در حین جراحی بیهوشی عمومی دریافت خواهید کرد و یک تا دو روز در بیمارستان بستری خواهید شد. اگر ESWL ناموفق باشد، پزشک ممکن است این جراحی را توصیه کند.

استفاده از اسکوپ برای حذف سنگ

برای برداشتن سنگ های کوچکتر در حالب یا کلیه، پزشک ممکن است یک لوله نازک نوردار (اورتروسکوپ) مجهز به دوربین را از طریق مجرای ادرار و مثانه به حالب شما وارد کند.

هنگامی که سنگ پیدا شد، ابزارهای مخصوص می توانند سنگ را به دام بیاندازند یا آن را به قطعاتی تقسیم کنند که در ادرار شما دفع شود. سپس پزشک ممکن است یک لوله کوچک (استنت) در حالب قرار دهد تا تورم را تسکین داده و بهبودی را تسریع کند. ممکن است در طول این روش به بیهوشی عمومی یا موضعی نیاز داشته باشید.

جراحی غده پاراتیروئید

برخی از سنگ های فسفات کلسیمی ناشی از فعالیت بیش از حد غدد پاراتیروئید هستند که در چهار گوشه غده تیروئید، درست زیر سیب آدم قرار دارند. هنگامی که این غدد بیش از حد هورمون پاراتیروئید تولید می کنند (هیپرپاراتیروئیدیسم)، سطح کلسیم شما می تواند بسیار بالا رود و در نتیجه ممکن است سنگ کلیه تشکیل شود.

هیپرپاراتیروئیدیسم گاهی اوقات زمانی اتفاق می افتد که یک تومور کوچک و خوش خیم در یکی از غدد پاراتیروئید شما شکل می گیرد . همچنین ممکن است به بیماری دیگری مبتلا باشید  که باعث می شود این غدد ، هورمون پاراتیروئید بیشتری تولید کنند. حذف تومور غده باعث توقف تشکیل سنگ کلیه می شود. یا ممکن است پزشک شما درمان بیماری زمینه ای شما را – که باعث تولید بیش از حد هورمون غده پاراتیروئید شده است – توصیه کند.

 

منبع mayoclinic

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

× ثبت نوبت آنلاین